top of page
Jenni Parpala, Siivousmanageri

Korona – mitä siivous vaatii juuri nyt?

Päivitetty: 25. marrask. 2020

Asiantuntijajulkaisu: Jenni Parpala, siivousmanageri.



Korona nosti siivous- ja hygieniatoimet parrasvaloihin koko maailmassa. Siinä missä aiemmin riitti, että tilat näyttivät siisteiltä, vaaditaan niiltä nyt aivan uudenlaista puhtautta ja hygieenisyyttä. Korona-ajan siivouksen tärkein tavoite on ennaltaehkäisy – mitä paremmin tartuntoja voidaan siivouksen avulla välttää, sitä nopeammin epidemia saadaan taltutettua. Tämä korostuu etenkin tapahtumissa ja seminaareissa, joihin saapuu henkilöitä tavallisten arjen ympyröiden ulkopuolelta.


Siivouksen psykologinen merkitys korostuu


Puhtaus luo työpaikoille, julkisiin tiloihin ja tapahtumiin ympäristön, jossa sen käyttäjillä on turvallinen olo olla. Nyt huomio kiinnittyy aiempaa vahvemmin töhnäisiin vessanhanoihin, pursuaviin roskiksiin ja tahmaisiin kosketuspintoihin. Turvattomuuden tunne syntyy monelle asioista, joihin ei ennen koronaa edes kiinnittänyt mitään huomiota.


Koronan aiheuttaman pelon ja epätietoisuuden vuoksi siivouksesta on tullut viihtyvyyden ja turvallisuuden lisäksi vahvasti maineenhallintaa. Ihmiset tahtovat tietää, kuinka heidän turvallisuudestaan on yritysten ja tapahtumanjärjestäjien puolesta huolehdittu. Siksi siivouksesta viestiminen on korostunut korona-aikaan merkittävästi: on äärimmäisen tärkeää kertoa, kuinka meillä siivotaan ja miksi on päätetty hoitaa siivousasiat juuri niin.


Hahmota kokonaisuus ja suhteuta siivous tartuntatilanteeseen


Korona-aikaisen siivouksen avainasia on hahmottaa kokonaisuus hyvin: mikäli siivous tapahtuu alueella, jossa ei koronatapauksia ole tai tilassa, jossa tartuntariski on hyvin pieni, ei desinfioivaa ainetta ole tarvetta käyttää jokaisella siivouskerralla. Tällaisissa tapauksissa tilat voidaan desinfioida esimerkiksi joka toisella tai kolmannella siivouskerralla. Näin hidastetaan viruksen immuniteetin kehittymistä. Sen sijaan vaikkapa Helsingin rautatieaseman ovenkahvat on syytä desinfioida tiuhaan tahtiin, koska niistä kulkee valtava määrä ihmisiä ja ne sijaitsevat alueella, jossa tartuntoja on paljon. Samoin tapahtumissa desinfioinnin tarve korostuu.


Kosketuspintojen puhtaanapito pitää pöpöt kurissa


Korona leviää ilmateiden lisäksi kosketuspintojen kautta. Virus voi säilyä kosketuspinnoilla elossa jopa päiviä. Tämän vuoksi epidemian kurissapidon kannalta avainasemassa on kosketuspintojen säännöllinen puhdistaminen. Kosketuspinnoilla tarkoitetaan nimensä mukaisesti sellaisia arjen pintoja, joihin ihmiset koskevat usein käsillään.

Ainakin nämä kosketuspinnat on syytä puhdistaa säännöllisesti:

  • kahvin- ja teenkeitin

  • mikron, jääkaapin ja astianpesukoneen kahvat

  • ovenkahvat ja hissien painikkeet

  • valokatkaisijat

  • puhelimen näyttö

  • tuolinselkämykset

  • maksupäätteet

  • näppäimistöt ja tietokoneen hiiret

  • wc-harjat ja tiskiharjat

  • vesihanat, saippuatelineet ja käsipaperiautomaatit



Oikeanlaiset aineet ja välineet nostavat turvallisuustasoa


Monissa yrityksissä ja organisaatiossa siivouksesta vastaa joku muu kuin puhtaanapitoalan ammattilainen. Esimerkiksi päiväkodeissa keittiöhenkilökunta saattaa olla vastuussa myös siivouksesta tai pienessä yrityksessä siivous hoidetaan oman henkilökunnan voimin. Tapahtumissa käytetään usein siivouksessa talkoolaisapua. Tällaisissa tapauksissa oikeanlaisten siivousvälineiden ja -aineiden käytöllä voidaan kompensoida mahdollisen siivouskokemuksen tai -tietotaidon uupumista.


Näin tapahtuu kosketuspintojen koronasiivous:

  1. Tarvitset kertakäyttöliinoja ja pesuaineen. Käytä halutessasi siivouksen aikana kasvomaskia tai visiiriä.

  2. Aloita siivous aina puhtaimmasta pinnasta ja etene kohti likaisinta.

  3. Sumuta pesuainetta joko siivousliinaan tai suoraan pinnalle.

  4. Pyyhi pinta huolellisesti, ja heitä kertakäyttöliina tämän jälkeen roskakoriin.

  5. Älä säästele kertakäyttöliinoissa, jotta pöpöt eivät siirry pinnalta toiselle niiden mukana.

  6. Tyhjennä vessojen ja yleisten tilojen roskakorit riittävän usein, jotta pöpöt eivät pääse leviämään niistä takaisin tilaan.

  7. Desinfioi ja pese välineet siivouksen jälkeen.


Mitä sinä haluaisit tietää korona-ajan siivouksesta? Kysy lisää Siivousmanagerilta!


Jenni Parpala, Siivousmanageri jenni.parpala@kiffel.fi / 044 999 0354


Siivousmanagerin avulla luot turvalliset kohtaamiset tapahtumaasi, varmistat tapahtumasi toteutumisen sekä viestit hygieniatoimista mahdollisimman tehokkaasti kävijöille ennen tapahtumaa, sen aikana ja sen jälkeen.



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page