top of page
  • Writer's pictureEssi Laaksonen

AirCide-tuotteet desinfioi bakteereita ja homeita 100 prosenttisesti

Päivitetty: 9. jouluk. 2020


AirCide on sertifioitu standardien EN 13624, EN 13697, EN 13727 ja EN 14476 mukaan Measur Oy:n toimesta. Mutta mitä EN-standardit, ja erityisesti nämä EN-standardit tarkoittavat?


EU:n standardointivirasto on laatinut useita erilaisia standardeja, joiden mukaisesti desinfiointiaineiden tehoa testataan. Standardien avulla voidaan varmistua siitä, että eri aineet tehoavat ja soveltuvat niissä määriteltyihin käyttötarkoituksiin. Onnistuneen standardin mukaisen testauksen tuloksena tuotteelle myönnetään standardin mukainen sertifiointi.

EN = standardi on vahvistettu CENissä (eurooppalainen standardi). Linkin AirCide:n EN-standardien raporttiin löydät tämän julkaisun lopusta.


AirCide-tuotteet soveltuvat terveydenhuoltoon sekä muihin vaativiin ympäristöihin


EN-standardien puitteissa AirCide-tuotteet täyttävät esimerkiksi terveydenhuollon asettamat vaatimukset ja tuotteen teho soveltuu pintadesinfektioon ilman mekaniikka ja mekaniikalla, tekstiilidesinfektioon, hygieeniseen ja kirurgiseen käsien desinfektioon sekä instrumenttien desinfektioon.


Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että AirCide:n teho on asianmukainen esimerkiksi hoitovälineiden puhdistamiseen sairaanhoidossa, jossa on erittäin korkeat on vaatimukset puhdistus- ja desinfektiomenetelmiin. EN-standardeja varten tuotteet testataan käytännössä bakteereilla ja hiivasienillä, jotta tehosta voidaan olla täysin varmoja. Alla on listattuna bakteerit ja hiivasienet, jotka ovat olleet standarditesteissä mukana ja jotka AirCide tuhoaa.


Hyväksytty EN-standardin 14476 mukaan terveydenhuollon käyttöön seuraavia viruksia vastaan

  • Norovirus

  • Adenovirus

  • Poliovirus

Kyseiset virukset leviävät esimerkiksi kosketuksen ja pisaroiden välityksellä. Virukset ovat melko yleisiä ja niitä voi esiintyä useissa erilaisissa ympäristöissä.


Hyväksytty EN-standardin 13727 mukaan terveydenhuollon käyttöön seuraavia bakteereja vastaan

  • P. aeruginosa

  • E. hirae

  • S. aureus

  • E. coli

Kyseisiä bakteereja esiintyy niin terveydenhuollon, ravintoloiden kuin kotitalouksien keskuudessa.


Hyväksytty EN-standardin 13624 mukaan terveydenhuollon käyttöön seuraavia hiivasieniä vastaan

  • C. albicans

  • A. brasiliensis

Kyseiset hiivasienet ovat ongelma mm. elintarvikkeiden tuotannossa ja ruoan valmistuksessa, terveydenhuollossa sekä erilaisissa tuotantolaitoksissa.


Hyväksytty EN-standardin 13697 mukaan teolliseen-, ruoantuotanto- ja kotitalous- käyttöön seuraavia bakteereja ja hiivasieniä vastaan.

  • S. aureus

  • E. coli

  • C. albicans

  • P. aeruginosa

  • E. hirae

  • A. brasiliensis

Kyseisiä bakteereja ja hiivasieniä esiintyy niin terveydenhuollon, ravintoloiden kuin kotitalouksien keskuudessa.



Mitä nämä edellä mainitut virukset, bakteerit ja hiivasienet ovat?


Norovirus

Norovirus kuuluu kalikiviruksiin. Se aiheuttaa taudin, jonka oireisiin kuuluvat oksennukset, ripuli, vatsakivut ja usein kuume. Se on hyvän hygienian maissa, kuten Suomessa, yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja.


Tartunnan voi saada pinnoilta, joita sairas on koskettanut (kotona esimerkiksi valokatkaisijoista ja ovenkahvoista). Norovirus tarttuu ja sen epidemia alkaa usein myös juomavedestä tai elintarvikkeista, jotka ovat saastuneet ihmisulosteella. Erityisesti epidemiat on yhdistetty kypsentämättömänä syötäviin kasviksiin, esimerkiksi ulkomailta tulleisiin pakastemarjoihin. Tauti on tarttunut myös uimavedestä.


Adenovirus

Adenovirukset aiheuttavat yleensä ylempien hengitysteiden tulehduksen, jonka oireena on korkea kuume. Lapsilla saattaa esiintyä kuumekouristuksia. Adenovirusinfektio voi johtaa myös nielurisa- ja korvatulehdukseen sekä keuhkokuumeeseen. Osa adenoviruksista aiheuttaa ripulia sekä silmä- ja virtsatietulehduksia. Adenovirusinfektio tarttuu helposti pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa tai koskettamalla esimerkiksi käsien välityksellä. Osa adenoviruksista voi tarttua ulosteista tai uimavedestä.


Poliovirus

Poliomyeliitti eli lapsihalvaus on polioviruksen aiheuttama sairaus. Poliovirus kuuluu pikornavirusten enteroviruksiin. Tartunnan voi saada joko hengitysteiden tai suun kautta. Virus kulkeutuu ruoansulatuskanavan kautta suolistoon, jossa se lisääntyy useita viikkoja. Toisinaan virus pääsee leviämään suolistosta keskushermostoon. Oireetonkin henkilö voi tartuttaa tautia.


P. aeruginosa

P. aeruginosa on yleinen ja vaarallinen sairaalainfektioiden aiheuttaja. Bakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumetta henkilöillä, joilla on puutteita immuunijärjestelmässä. Bakteeri on riski myös esimerkiksi niille, jotka ovat kytkettynä hengityskoneeseen sekä niille henkilöille, joita hoidetaan laajakirjoisilla antibiooteilla.


P. aeruginosa on luonnostaan resistentti monille antibiooteille ja desinfektioaineille. Se pystyy myös kehittämään nopeasti vastustuskyvyn käytetyille mikrobilääkkeille. Pseudomonasta löytyy laajalti ympäristöstä, kuten uima-altaista, vesistöistä, ruoka-aineista, kosteilta alueilta ja sairaaloiden tai muiden laitosten lattioilta ja pinnoilta.


S. aureus

S. aureus on yleinen bakteeri, jota esiintyy ihmisten nielussa ja nenässä. Bakteeri on yksi suurimpia ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri Suomessa. Oireisiin kuuluu kova päänsärky, voimakas pahoinvointi sekä oksennustauti. Bakteeri on ongelma erityisesti ruoan oikeanlaisessa valmistuksessa ja säilyttämisessä.


Bakteeri tarttuu ruokaan työntekijän käsien välityksellä. Myös elintarvikkeeseen pudonneet hiukset voivat saastuttaa tuotteen. Yleisimpiä välittäjäelintarvikkeita ovat sellaiset lihaa, kalaa ja/tai munaa sisältävät ennalta valmistetut ruoat, jotka syödään kylmänä tai joita on käsitelty paljain käsin. Jos elintarviketta vielä säilytetään virheellisessä lämpötilassa esimerkiksi huoneenlämmössä, pääsevät bakteerit elintarvikkeessa lisääntymään ja tuottamaan toksiinia. S. aureus -bakteerin tuottamat enterotoksiinit ovat erittäin lämmönkestäviä, eikä kuumentaminen tuhoa ruokaan kehittyneitä myrkkyjä.


A. brasiliensis

A. brasiliensis on yleinen epäpuhtaus elintarvikkeissa ja teollisuuslaitoksissa. A. brasiliensis on vaarallinen henkilöille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai keuhkosairaus, sillä bakteeri aiheuttaa erilaisia keuhkoinfektioita. A. brasiliensis leviää vuorovaikutuksessa itiöiden kanssa. Itiöt voivat levitä sairaaloissa ja tuotantolaitoksissa työntekijöiden käsistä tai laitteista, joita ei ole puhdistettu kunnolla.


E. coli

E. coli on suoliston bakteeri, joka voi aiheuttaa muun muassa virtsatieinfektioita. E. coli tuottaa myös shigatoksiineja ja aiheuttaa veriripulia. Bakteeri tarttuu usein huonosti pestyjen käsien välityksellä, huonosti kypsennetystä ruoasta, juoma- ja uimavedestä sekä eläimistä. E- coli virus tulee ottaa erityisesti huomioon ruoan oikeanlaisessa valmistuksessa ja säilyttämisessä.


C. albicans

Bakteeri voi aiheuttaa hiivasienitulehduksen, mikäli elimistön normaalin mikrobiston tasapaino muuttuu esim. antibioottikuurin aikana. C. albicansia esiintyy maailmanlaajuisesti, mutta se vaarantaa yleisimmin immuunipuutteiset henkilöt, joilla on diagnosoitu vakavat sairaudet, kuten HIV ja syöpä. Erityisen korkean riskin henkilöitä ovat potilaat, joille on äskettäin tehty leikkaus, elinsiirto tai jotka ovat tehohoitoyksiköissä, joten siitä syystä C. albicans tulee ottaa erityisesti huomioon terveydenhuollossa.


E. hirae

E.hiraen on raportoitu liittyvän mm. haimatulehdukseen, virtsatientulehdukseen ja sappirakon tulehdukseen. Bakteeria on toistaiseksi tavattu melko vähän ihmisillä, mutta tähän mennessä raportoidut tapaukset kuvaavat vakavaan ja jopa hengenvaaralliseen sairauteen liittyvää bakteremiaa. Infektio voi olla lähtöisin omasta bakteerifloorasta tai sen voi saada tartuntana sairaalassa.




Lataa AirCide:n raportti EN-standardeista TÄÄLTÄ!


Tutustu AirCide-tuotteisiin TÄSTÄ!




232 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page