Asiantuntijajulkaisu: Jenni Parpala, Siivousmanageri
Siivousmanagerina ja siivousalan yrittäjänä minua kiinnostavat uudet siivousvälineet ja -aineet, joissa kiinnitän aina erityistä huomiota tuotteen ominaisuuksiin. Korona-aikana olen tutustunut entistäkin tarkemmin eri siivousaineiden desinfioiviin vaikutuksiin. Tämä oli myös AirCiden osalta ensimmäinen asia, jota lähdin selvittämään. Tässä tekstissä kerron aineen tärkeimmät ominaisuudet niin, että ne on helppo ymmärtää, vaikka siivousaineiden kemialliset koostumukset eivät olisi entuudestaan tuttuja.
Tiedätkö, mikä on EN-standardi?
EN-standardit ovat osa maailmanlaajuista standardointijärjestelmää ja tässä tapauksessa myönnetty sertifikaatti on osoitus siitä, että tutkittu aine läpäisee EN-standardin mukaiset vaatimukset ja sillä pystytään tuhoamaan pinnoilta tutkitut mikrobit. Erilaisille bakteereille, hiivoille ja homeille on kaikille omat standardoidut testimenetelmänsä. Varsinainen testaus standardia varten tehdään tutkimalla kuinka aine tuhoaa valittua mikrobia erilaisilla pinnoilla. Vain standardointiin akkreditoidut laboratoriot eli sellaiset laboratoriot, jotka ovat saaneet nimenomaan tällaiseen testaukseen tarvittavat erikoisluvat, saavat tehdä testaukset. Heillä on kyky, laitteet ja osaaminen toteuttaa testit puolueettomasti, yhteneväisesti ja riittävällä laatutasolla.
Menetelmä testauksessa on aina sama, ja lopputulos ratkaisee: saadaanko mikrobit tuhottua vai ei? AirCide on jo läpäissyt oleelliset EN-standardit. EN-standardien tärkeys korostuu etenkin sairaaloiden, ruokatuotannon ja julkishallinnon siivouksissa, sillä näissä kriittisissä tiloissa vaaditaan aina takuu aineen toimivuudesta. AirCide tulee luomaan uudenlaisia mahdollisuuksia myös tulevaisuuden tapahtumien puhtauteen ja hygieniaan.
Haastattelin tätä tekstiä varten AirCiden tuotekehitysjohtaja Jani Korhosta. Hän kertoi, että tehoainetta on tutkittu jo useampi vuosi ennen koronapandemiaa, tarkoituksena kehittää desinfiointiaine, jolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi rakennusten Ilmanvaihtosuodattimiin kertyvien homeiden kasvamiseen. Kyseessä ei siis ole koronan myötä keksitty aine, vaan jo pitkään kehitettyä tehoainetta on hyödynnetty nyt virusten leviämisen torjuntaan.
Kuinka AirCide eroaa muista markkinoilla olevista desinfiointiaineista?
Yleensä desinfiointiaineiden teho perustuu siihen, että aine desinfioi sillä hetkellä, kun pintaa käsitellään. Tämän jälkeen vaikutus lakkaa välittömästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos desinfioit ovenkahvan, mutta siihen tarttuu viiden minuutin päästä mikrobeja, leviävät nämä helposti seuraavaan ovenavaajaan.
AirCidellä on desinfioiva vaikutus pinnan käsittelyhetkellä, mutta sen lisäksi aine jättää pinnalle suojakalvon, joka jatkaa desinfioivaa vaikutusta. Suojakalvon ainesosat tuhoavat mikrobeja siis vielä varsinaisen käsittelykerran jälkeenkin. Edellisen esimerkin kaltaisessa tilanteessa ovenkahvaan tarttuneet mikrobit tuhoutuvat, eivätkä näin ollen tartu enää seuraavaan kantajaan. Lasipinnoilla AirCide suojaa vähintään 1000 kosketuskerran ajan, joillain materiaaleilla määrä on jopa 5000.
Kysyin AirCiden tuotekehitystiimiltä, kuinka aine suojaa näillä arjen kosketuspinnoilla:
Ovenkahva, 1 pv tai 1000 kosketuskertaa
Maksupääte, 1 pv tai 1000 kosketuskertaa
Näppäimistö, 1 pv
Mitä AirCide tekee viruksille ja bakteereille?
Siivousaineista puhutaan usein moninaisin sanoin ja kehuin, mutta minusta on aina mielenkiintoista, millainen vaikutus niillä oikeasti on vaikkapa juuri viruksiin ja bakteereihin. Mitä aine konkreettisesti tekee, kun se kohtaa jollakin pinnalla mikrobin?
Olet varmasti nähnyt uutisotsikoissa koronavirusta kuvaavan pallon, josta lähtee joka suuntaan tappeja. Juuri siltä koronavirus näyttää mikroskoopin läpi. AirCiden teho koronan torjunnassa perustuu siihen, että se tuhoaa koronaviruksen tapit ja kuoren. Tällöin uuteen isäntäsoluun kiinnittymiseen tarvittavat proteiinit ja kuori tuhoutuvat, jolloin virus ei pääse enää jatkamaan matkaansa.
Mille materiaaleille AirCide sopii?
Siivousaineissa tehon lisäksi tärkeä asia on se, voiko niitä käyttää kaikilla pinnoilla. Ominaisuuksiltaan huippuluokan siivousaine ei nimittäin ole kovin tehokas, ellei sitä voi käyttää mihinkään. AirCide sopii käytettäväksi kaikkiin tiiviisiin ja koviin materiaaleihin niin julkisissa tiloissa kuin kotonakin. AirCidea on testattu eri materiaaleille laboratoriossa, mutta myös arjen siivousaineena kotioloissa. Testauksissa on kiinnitetty erityisesti huomiota siihen, kuinka aine jää erilaisille pinnoille, kauanko sen suoja kestää ja kuinka se reagoi erilaisiin pintamateriaaleihin.
Kuinka AirCidea käytetään?
AirCidea käytetään monen muun desinfiointiaineen tavoin sumutepullon avulla. Isoille pinnoille, kuten ikkunoihin tai pöydille, voi suihkuttaa ainetta suoraan ja pyyhkiä sen siivousliinalla. Pienempiä pintoja, kuten valokatkaisijoita ja ovenkahvoja, desinfioidessa on hyvä sumuttaa ainetta ensin siivousliinaan ja pyyhkiä pinnat sillä.
Tarvittaessa AirCiden luoma suojakalvo voidaan poistaa pinnalta pyyhkimällä 2-3 kertaan kostealla siivousliinalla. Karheat pinnat voivat vaatia hieman enemmän pyyhkimiskertoja, mutta niiltäkin kalvon poistaminen onnistuu. AirCide on kehitetty täysin biopohjaisista raaka-aineista, mikä tarkoittaa sitä, että sen luoma ympäristökuorma on hyvin pieni.
Tällaiset tuoteinnovaatiot luovat uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden tapahtumiin ja turvallisiin kohtaamisiin. Mielenkiintoista on myös se, kuinka siivousaineen valinnalla voidaan vaikuttaa käsityönä tehtävän siivoustyön määrään. AirCiden pitkäkestoinen desinfioiva vaikutus mahdollistaa nimittäin konkreettisten työtuntien säästön. Pohdin säästönäkökulmaa tulevassa blogitekstissä – pysy kuulolla!
Mietityttävätkö tapahtumasi hygieniajärjestelyt? Kysy lisää Siivousmanagerilta!
Jenni Parpala, Siivousmanageri jenni.parpala@kiffel.fi / 044 999 0354
Siivousmanagerin avulla luot turvalliset kohtaamiset tapahtumaasi, varmistat tapahtumasi toteutumisen sekä viestit hygieniatoimista mahdollisimman tehokkaasti kävijöille ennen tapahtumaa, sen aikana ja sen jälkeen.
Comments