top of page
  • Writer's pictureEssi Laaksonen

Kuinka käytät kasvomaskia oikein

Päivitetty: 24. elok. 2020
Kasvomaskit ovat puhuttaneet tänä vuonna poikkeuksellisen paljon, eikä ihme, sillä olemme myös eläneet poikkeuksellisia aikoja. Nämä poikkeukselliset ajat ovat kuitenkin meille nykyään ihan sitä tavallista arkielämää, joten on tärkeää, että osaamme suhtautua ja toimia oikein. THL ja hallitus ovat antaneet maskisuosituksen, sillä on selvää, että maskien käyttö on kannattavaa, ja on tärkeää, että niitä käytetään oikein. Seuraavaksi kerron 4 vinkkiä maskin käyttöön.


Pidä maskistasi ja sen puhtaudesta hyvää huolta


Hengitysilmasta kostunut maski ei ole enää hygieeninen. Kostea maski tulee vaihtaa uuteen tai vaihtoehtoisesti käsitellä AirCide Regular:lla. AirCide Regular muodostaa maskin pinnalle desinfioivan suojapinnoitteen, joka pitää maskin puhtaana pidempään. Tuote tuhoaa todistetusti koronaviruksia ja bakteereita. AirCide Regular valmisteen aineosat kestävät hyvin hengitysilman kosteutta sekä mekaanista kulutusta.


Suosituksen mukaan maskin voi käsitellä tuotteella kaksi kertaa, jolloin maskien käyttöaika voidaan tuplata. AirCide Regular sopii käytettäväksi sekä kertakäyttöisten että kankaisten suojainten desinfiointiin. Kankaiset itsetehdyt maskit tulee kuitenkin pestä päivittäin korkeassa lämpötilassa, jotta hygieniataso säilyy korkeana.


Aseta maski kasvoillesi niin, että se peittää nenän ja suun


Hengitämme sisään ja ulos niin nenän kuin suun avulla, joten näiden molempien suojaaminen on tärkeää. Ei siis auta, että suojain olisi vain suun edessä, sillä ilmavirtausta tapahtuu myös nenän kautta, jonka kautta myös virukset leviävät.


Pidä maski paikoillaan


Edelliseen viitaten, älä liikuttele maskia kasvoillasi kesken käytön. Älä siirrä maskia esimerkiksi kaulalle tai pois nenän päältä, koska tällöin viruksilla ja bakteereilla on mahdollisuus levitä. Samalla maski saattaa kerätä viruksia ja bakteereita itseensä. Jos liikuttelet maskiasi kesken käytön, tulee se vaihtaa uuteen tai käsitellä AirCide Regular -tuotteella.


Älä koske maskiin likaisilla käsillä


Maski tulee asetella kasvoille aina puhtain käsin, jolloin virukset ja bakteerit eivät pääse leviämään kasvoille. Pyri käsittelemään maskia niin, että kosket sen pintaan mahdollisimman vähän. Likaisin käsin kasvojen, hiusten tai esimerkiksi silmälasien koskettelu mahdollistaa virusten kulkeutumisen suuhun, ja sitä me emme halua.Muistetaan hyvä hygienia


Virukset leviävät monella eri tavalla, esimerkiksi ilmassa lentävien pisaroiden välityksellä, kosketuksen ja pintojen kautta sekä aerosoleina. Vaikka käytössä olisi kasvomaski, on silti hyvä pitää mielessä myös muut koronavirusta koskevat ohjeistukset. Sairaana jäädään kotiin, käsiä pestään ahkerasti ja säilytetään turvavälit muihin ympärillä oleviin. Nyt meidän jokaisen tulee yhdessä käyttäytyä vastuullisesti, jotta me saadaan yhdessä estettyä koronavirusta leviämästä valtoimenaan.
Lähteet:
70 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page