top of page
  • Writer's pictureEssi Laaksonen

Yhteenveto hengityssuojaimista, kasvomaskeista ja virusten leviämisestä


Tässä kirjoituksessa perehdymme neljään eri suodatintyyppiin, jotka ovat FFP3- ja FFP2- hengityssuojaimet, kirurginmaski sekä itsetehty kangasmaski. Ensin kuitenkin kerromme, kuinka virukset leviävät ja mitä merkitystä on suojaamisen suunnalla. Lisäksi meillä on asiaa viranomaisten suosituksista hengityssuojaimien käyttöön liittyen.


Kuinka virukset leviävät?


Se, kuinka virukset leviävät vaikuttaa pitkälti siihen, millaista hengityssuojainta tulisi käyttää ja kuinka viruksilta tulisi suojautua. Karkeasti sanottuna virukset leviävät kolmella eri tavalla:


  • ilmassa lentävien pisaroiden välityksellä

  • käsistä saastuneiden pintojen kautta

  • aerosoleina.


Esimerkiksi aerosoleilta parhaiten suojaa FFP3- ja FFP2-hengityssuojaimet, pisaroilta taas suojan riittää antamaan näiden lisäksi myös kirurginen suu-nenäsuojus sekä jossain määrin myös itse tehty kangasmaski.Suojaamisen suunta


Suodattimen valintaa miettiessä tulee kiinnittää huomiota myös siihen, mikä on se suojaamisen suunta, joka halutaan suojata. Sisäänpäin tuleva vai ulospäin menevä hengitys? Sisäänpäin tulevassa hengityksessä riskinä ovat aerosolit ja pisarat sekä kasvojen koskettelu ja leviäminen käsien kautta. Ulospäin menevässä hengityksessä pisarat ja hengitysilma sekä kasvojen koskettelu ja leviäminen käsien kautta.


Jos käyttäjä kantaa esimerkiksi koronavirusta, tärkeää on suojata hänen ulospäin menevä hengityksensä, jotta hän ei sitä kautta tartuta muita. Tällaisessa tilanteessa suodattimena toimii parhaiten FFP2-hengityssuoajain ilman uloshengitysventtiiliä. Myös itse tehdyllä kangasmaskilla ja kirurginmaskilla voidaan suojata muita, ei vaan yhtä tehokkaasti. Kun halutaan taas itse suojautua muilta ympärillä olevilta, on parhaimmat vaihtoehdot tähän FFP3- ja FFP2-hengityssuojaimet. Myös kirurginmaski ja itse tehty kangasmaski tuovat suojaa, eivät vaan samassa mittakaavassa. Lisäksi on tietysti muistettava hyvä käsihygienia.Viranomaisten suositukset hengityssuojainten ja maskien käytöstä


THL ja hallitus suosittelevat kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla. Maskeistä on hyötyä, kun halutaan estää koronaviruksia leviämästä – oli kyseessä sitten hengityssuojain tai itsetehty kangasmaski.Yhteenveto suodattimista


FFP3

FFP3-hengityssuojain suojaa erittäin hyvin sisäänhengityksen, mutta ei uloshengitystä, sillä ilma poistuu venttiilin kautta ulos. Tällainen hengityssuojain siis suojaa käyttäjäänsä, mutta ei estä käyttäjää levittämästä viruksia. FFP3-suodattimella on noin 99 % suodatuskyky, eivätkä virukset mahdu siitä läpi. FFP3-suodattimella varustettu hengityssuojain on kertakäyttöinen ilman lisätoimenpiteitä.


FFP2

FFP2-hengityssuojaimia on kahdenlaisia, uloshengitysventtiilillä ja ilman. FFP2-suodatin, jossa venttiili, suojaa kuten FFP3-hengityssuojain (suojaa erittäin hyvin sisäänhengityksen), mutta ilman venttiiliä FFP2-hengityssuojain suojaa sekä sisään että uloshengityksen. Tällainen hengityssuojain antaa siis erinomaisen suojan, mistä johtuen sen käyttö on yleistä terveydenhuollossa. Viranomaiset suosittelevatkin, että FFP2-hengityssuojaimien käyttö jätettäisiin terveydenhuollolle, missä niitä eniten tarvitaan. FFP2-suodattimella varustettu hengityssuojain antaa noin 94 % suodatuskyvyn, eivätkä virukset mahdu siitä läpi. Tämä hengityssuojain on kertakäyttöinen ilman lisätoimenpiteitä.


Kirurginen suu-nenäsuojus

Sairaaloissa käytetään kirurgista suu-nenäsuojusta pisarasuojana esim. suojaamaan henkilökuntaa veri- ja eriteroiskeilta esimerkiksi toimenpiteiden yhteydessä tai eristyspotilaiden hoidossa. Ilman lisätoimenpiteitä kirurginen suu-nenäsuojus ei anna vaadittavaa suojaa viruksilta, se suojaa vain kevyesti sisään ja uloshengitystä. Virukset siis mahtuvat tästä suojasta läpi, mutta kantavat pisarat ei. Kirurginen suu-nenäsuojus on kertakäyttöinen ilman lisätoimenpiteitä.


Itsetehty kangasmaski

Itsetehty kangasmaski estää pisaroiden pääsyn käyttäjän kasvoille ja pisaroiden lentämisen ulos. Itsetehty kangasmaski ei niinkään suojaa käyttäjäänsä, mutta käyttämällä tällaista maskia se suojaa muita ympärillä olevia. Itsetehty kangasmaski on uudelleen käytettävä, kun pesee sen käyttökertojen välissä. Virukset mahtuvat tällaisesta maskista läpi, mutta kantavat pisarat eivät yleensä."Ilman lisätoimenpiteitä", mitä tarkoitimme?


Kerroimme aikaisemmin, että FFP3- ja FFP2-hengityssuojaimet sekä kirurgiset suu-nenäsuojukset ovat kertakäyttöisiä, jos niille ei suoriteta lisätoimenpiteitä. Lisätoimenpiteillä tarkoitamme suodattimien ja suojaimien käsittelyä, esimerkiksi AirCide Regular -tuotteella. AirCide Regular desinfioi materiaalista virukset, bakteerit ja homeet samalla, kun se muodostaa materiaaliin suojakerroksen, joka estää niitä kasvamasta. AirCide Regularin desinfioivan vaikutuksen avulla hengityssuojaimia ja maskeja voidaan siis käyttää pidempään – ja uudestaan.


Mm. Jyväskylän yliopisto on tutkinut AirCide-suihkeita ja tutkimustulokset osoittavat, että kohteena olleet koronavirukset saatiin tuhottua 100-prosenttisesti hyvin alhaisilla pitoisuuksilla.


AirCide Regular on tarkoitettu meille kaikille, se soveltuu niin kotitalous, kuin yrityskäyttöön. Pakkauskokoja löytyy meidän kaikkien tarpeisiin.

Lähteet:802 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page