top of page
  • Writer's pictureEssi Laaksonen

3+1 Vinkkiä maskien käyttöön

Hengityssuojainten ja maskien käyttö

THL ja hallitus suosittelevat kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla. Maskeista on hyötyä, kun halutaan estää koronaviruksia leviämästä – oli kyseessä sitten hengityssuojain tai itsetehty kangasmaski. Me seisommekin sen ajatuksen takana, että niin sanotusti huono maski on parempi, kuin ei maskia ollenkaan. Lääkäri, tutkija ja PET-keskuksen johtaja sekä professori Juhani Knuuti on asiasta samoilla linjoilla. Myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta suosittelee henkilökohtaisesti itse tehtyjen kangasmaskien käyttöä julkisesti.
Miksi myös niin sanotusta huonommasta maskista on hyötyä?


Jos tässä tilanteessa on mahdollisuus suojautua, miksi sitä tilaisuutta ei käyttäisi? Heinolan kaupungin ylilääkäri Kirsi Timonen toteaa, että jos esimerkiksi yskittää julkisilla paikoilla, on parempi suojautua jotenkin, kun ei ollenkaan.


Hengityksen mukana tulevat hiukkaset jäävät leijumaan ilmaan ja saattavat näin levitä muihin ihmisiin ympärillä. Työterveyslaitoksen vanhemman asiantuntijan, hengityksensuojaimiin erikoistuneen Erja Mäkelän mukaan huonommatkin maskit estävät siis mahdollisesti viruksenkantajaa levittämästä virusta, mutta eivät välttämättä suojaa käyttäjää saamasta virusta. Maskeja käytettäessä on siis tiedostettava vaarat ja käyttäydyttävä niiden mukaan.

Muun muassa näiden faktojen valossa voimme todeta, miksi mielestämme maskeista ja hengityssuojaimista on enemmän hyötyä, kuin haittaa – olivat ne sitten itse tehtyjä tai virallisia suojia. Jos meillä on mahdollisuus hillitä viruksen leviämistä, miksi emme siihen tarttuisi? Mitä useampi meistä käyttää maskeja tai hengityssuojaimia, sitä vähemmän virus pääsee leviämään ilmassa.Mistä maskeja saa?


Niin, siinäpä vasta kysymys. Maskit ovat tällä hetkellä erittäin haluttua tavaraa ja ne menevät kuin kuumille kiville. Mutta onneksi tilanne on jo paljon parempi, kuin keväällä. Valittavana on marketeista löytyvät kertakäyttöiset kasvomaskit, tai vaihtoehtoisesti maskin voi tehdä myös itse. Listasimme tähän muutaman linkin, joissa neuvotaan kuinka kangasmaskeja voi valmistaa itse.


Jotta suojista olisi mahdollisimman paljon hyötyä ja jotta niitä ei menisi hukkaan, on yksi tärkeimmistä seikoista niiden käyttö ja säilytys oikealla tavalla – oli kyseessä sitten virallinen hengityssuojain tai itse tehty kangasmaski. Listasimme tähän tärkeimmät maskien käyttöön liittyvät tärkeimmät ohjeet:


  • Pidä maski puhtaana, älä koskettele sitä käytön aikana

  • Jos riisut maskin kaulalle kesken käytön, älä ota sitä enää uudestaan käyttöön

  • Kostunut maski on syytä vaihtaa

  • Pese aina kädet, ennen puhtaan maskin asentamista kasvoille
Haluamme myös muistuttaa, että AirCide Regularin avulla maskien ja hengityssuojainten tehoa voidaan parantaa. AirCide desinfioi kankaasta bakteereita ja viruksia sekä estää niitä lisääntymästä. AirCide Regularin desinfioivan vaikutuksen avulla hengityssuojaimia ja itse tehtyjä maskeja voidaan siis käyttää pidempään ja uudestaan. Suosittelemme kuitenkin

kahta käsittelykertaa yhtä maskia kohden.

Lue myös: Yhteenveto hengityssuojaimista ja suodattimista sekä virusten leviämisestä


Lue myös: Kuinka käytät kasvomaskia oikein


Lähteet:

*Juhani Knuuti https://twitter.com/JuhaniKnuuti/status/1251086341506564097

*Markku Tervahauta https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006474077.html

*Kirsi Timonen https://yle.fi/uutiset/3-11275419

*Erja Mäkelä https://yle.fi/uutiset/3-11275419

91 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page